Nieuws

Zomerconcerten op de Parkbeiaard

Op de zaterdagen 27 juli, 3 en 10 augustus 2024 zijn er zomerconcerten op de beiaard van Nieuwegein. De concerten worden verzorgd door drie jonge beiaardiers uit de Verenigde Staten en Oekraïne. Twee van de drie concertgevers waren laureaat tijdens de Koningin Fabiola-wedstrijd die in juli 2024 plaatsvond in Mechelen. Als u komt luisteren in de tuin van het Leger des Heils, is er een programmaboekje beschikbaar. Daar is ook koffie en thee. Na afloop kunt u de beiaardier ontmoeten in de toren of in de luistertuin. Deze concerten zijn mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nieuwegein en het Elise Mathilde Fonds.


Leden van de Rotaryclub Nieuwegein bezoeken de Parkbeiaard

Op donderdag 11 juli 2024 bezochten de leden van de Rotaryclub Nieuwegein de Parkbeiaard. Enkele leden durfden het aan zelf op de beiaard te spelen. Hiermee werden ze ingewijd in het geheim hoe je bijvoorbeeld heel hard maar ook heel zacht op een beiaard kunt spelen. Na het bezoek aan de beiaard werd de avond voortgezet in Brasserie 'Het Raadhuis' waar stadsbeiaardier Dick van Dijk een verhandeling hield over de klokkencultuur in Europa en in Nieuwegein.


Burgemeester Nieuwegein bezoekt Parkbeiaard

Op vrijdag 25 augustus heeft de nieuwe burgemeester van Nieuwegein, Marijke van Beukering, een bezoek gebracht aan de Parkbeiaard in de binnenstad van Nieuwegein. Bij aankomst werd ze verwelkomd met vierhandig spel door de stadsbeiaardiers Dick van Dijk en Mathieu Polak. Na de kennismaking was het eerst de beurt aan Juliën Willekens, manager vastgoed gemeente Nieuwegein, om samen met Mathieu de beiaard te bespelen. Daarna was het de beurt aan burgemeester Marijke van Beukering. Samen speelden zij uit het ‘Momo Carillon Buch.’ Mathieu Polak heeft dit boek onlangs uitgegeven en een exemplaar overhandigd aan de burgemeester.


Wereld Beiaardcongres 2023 in Nederland

Buitenlandse beiaardiers spelen op de Nieuwegeinse beiaard

Voorafgaand aan het Wereld Beiaardcongres bezocht op woensdag 23 augustus een aantal beiaardiers uit Amerika en Australië de beiaard van Nieuwegein. Tussen 10.00 en 11.00 uur bespeelden ze de beiaard en luisterden collega's in de tuin van het gebouw van Leger des Heils. De vrijwilligers van het Leger des Heils zorgen voor koffie, thee en koeken. Na het bezoek aan Nieuwegein vervolgde de groep de reis naar Schoonhoven, Bergambacht en Dordrecht.


De strip van Kim Houtzager

Kim: ‘Woensdag 23 augustus aanstaande zal onze beiaard ‘zingen’, tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Maar onze eigen stadsbeiaardiers staan ditmaal niet in de spotlight. Er zullen beiaardiers vanuit Amerika en Australië de toetsen beroeren. Tja, onze beiaard (carillon) kan zelf helaas niet op reis… dus dan komen de spelers maar hierheen!’